Novi sončni kolektorji na strehi naše hišeNovi sončni kolektorji na strehi naše hiše

Po predavanju o geotermalni energiji, se je zanimanje zanje zelo povečalo.

Vprašanja in pobude vsakodnevno prihajajo na sedež našega podjetja, krivca za to, da se bo geotermalna energija pripeljala v našo lokalno skupnost. Geotermalna energija bo v našem podjetju zamenjala energijo, ki jo sončni kolektorji dajejo zdaj našemu podjetju. Verjetno bodo sončni kolektorji padli z marsikatere strehe, ko bo geotermalna elektrarna postavljena in bo dajala energijo in toploto našemu kraju in širši okolici. Pa še v pravem času za večino stanovalcev, saj so strehe hiš našega kraja sončni kolektorji zapolnili skoraj v enakem času in garancija počasi poteka. Bi bilo treba opraviti popravila in izboljšave. Namesto tega pa bodo ali bomo prešli na drug vir energije. Tudi marsikatera hiša bo zamenjala sistem ogrevanja. Sploh tiste hiše, ki uporabljajo še stare peči na premog ali drva.

Pa bomo spret poskrbeli za čistejše okolje, kjer živimo in čistejši zrak, katerega dihamo. Je pa vsekakor nejevolja pri podjetju, ki prodaja in servisira in so sončni kolektorji glavni vir dohodka. Pa kaj moremo, tehnologija in razvoj gresta naprej, gresta svojo pot. Tako so pred desetletjem sončni kolektorji naredili revolucijo s svojim razvojem in pojavom na tržišču, tudi in sploh za male uporabnike in odjemalce, tako pa zdaj na teren prodira geotermalna energija, pa vendar ne povsod. Samo tam kjer je možnost črpanja na nizkih globinah. Je pri nas malo takih področij, kjer se to da. Naš kraj na srečo leži na odličnem mestu za postavitev take geotermalne elektrarne, pa zakaj potem ne bi izkoristili tega, energije, ki je na voljo štiriindvajset ur na dan. Pri soncu pa je izkoristek pol manjši, ponoči so kolektorji v mirovanju in ne proizvajajo nič, tudi ko je slabo, deževno vreme je izkoristek slab. Samo direktni sončni žarki so tisti, ki so potrebni za njihovo nenehno delovanje.

Bo pa problem nastal, kam vso to opremo odpeljati in reciklirati. Tudi tukaj bo naše podjetje prišlo nasproti z rešitvami.

Novi sončni kolektorji na strehi naše hiše

Preberi večPreberi več

Usklajevanje termina za paragliding Bovec je kar umetnostUsklajevanje termina za paragliding Bovec je kar umetnost

Končno se nas je zbralo kar nekaj, da pa se bomo le udeležili in šli skupaj na paragliding Bovec.

Odkrito povedano, se o tem podvigu menimo že kar nekaj časa in je vedno prišlo kaj vmes, da se za termin nismo mogli zmenit. Tudi ko nam je enkrat celo ratalo, nam je pa vremo šlo navzkriž, saj navsezadnje, je ta šport zelo odvisen od vremena in vetra.

Usklajevanje termina za paragliding Bovec je kar umetnost

Ker smo se letos končno odločili da bomo šli zadnji teden v mesecu, smo kljub vnaprej najavljenemu terminu naleteli na težave, saj smo s bili zelo različni in vsak je imel svoje obveznosti. Tako ena ni mogla iti zaradi tečaja, ki ga je obiskovala vsak četrtek, druga je imela obveznosti ob sredah. V ponedeljek je bilo napovedano zelo slabo vreme, za torek pa je bilo vreme že malce vprašljivo, hkrati pa je bil tudi problem prevoz do Bovca. No na koncu smo se vsi odločili, da bomo šli v petek, čeprav nam ni bil ravno idealen dan, saj ob petkih se nam po navadi že vsem mudi, vsakemu na svoj konec. Vikendi pa tudi niso nikakor prišli v poštev.

No, ker je na koncu petek še vseeno najbolj vsem ustrezal, je bilo že trdno dogovorjeno, da gremo na paragliding Bovec v petek. Sedaj smo samo še držali pesti, da bo vreme zdržalo. Ker sem se sama tega podviga res zelo veselila, sem že razmišljala, kaj bom oblekla. In kaj vse bom vzela s sabo. Hecno mi je bilo, saj pravzaprav v resnici niti nisem vedela kaj točno me čaka, in kako paragliding sploh izgleda, vem samo to, da letiš, oziroma lebdiš, jadraš, kakorkoli se to pravilno strokovno reče, s padalom. Zanimalo me je le, ali je za varnost poskrbljena, in ali si na temu padalu sam, ali imaš ob sebi nekoga izkušenega, ki te vodi.

Ko sem izvedela, da je načeloma vse okej, razen če pride do višje sile, sem si rekla okej, in ni se mi zdelo, da bi mogla iskati kakršnekoli dodatne napetosti. Tako sem res komaj čakala na paragliding Bovec.…

Preberi večPreberi več

Slap boka je bila zelo prijetna destinacijaSlap boka je bila zelo prijetna destinacija

Slap boka je bila zelo prijetna destinacija

Že kar nekaj časa smo sedaj s prijatelji kar vestni pohodniki. Tako pa se zelo radi odpravljamo na razne poti in pa destinacije, ki zahtevajo nekaj pohoda, saj nam je to res zelo zabavno. Poleg tega pa lahko s tem tudi odkrijemo čudovite razglede in scene, ki nam jih narava nudi, ter lahko tako vidimo par res zelo čudovitih prizorov.

No tako pa smo se tudi sedaj malo pogovarjali, kam bi se kaj odpravili, saj nismo več imeli idej za kakšne nove destinacije. Nato pa smo pomislili na slap Boka, ko je to idejo predlagal eden izmed prijateljev. Tako pa bi lahko bila to zelo zabavna in pa lepa destinacija za pohod. To pa zato, ker je slap Boka trenutno najvišji slap v Sloveniji, saj je visok več kot 100 metrov, tako da smo vedeli, da bo to zagotovo zelo lep prizor, ter smo tako že res komaj čakali da se odpravimo na ta pohod.

Tako pa je minil en teden, odkar smo se dogovorili, da se bomo odpravili do slapu Boka, ter je že bil čas, da smo res šli, saj je bilo za vikend res zelo lepo in prijetno toplo vreme, tako da je bil to popoln dan za takšen pohod.

Nato pa smo se sprehodili čez soško dolino, kar pa je bilo tudi zelo čudovito, saj je ta polna naravnih lepot, tako da smo že v temu delu pohoda lahko zelo uživali. Nato pa smo po nekaj časa hoje le prispeli do slapa, kjer pa smo bili vsi osupli nad samo velikostjo, ki jo ima ta slap. Zato pa nas je slap Boka res zelo navdušil, ter smo bili tako pozitivno presenečeni nad celotnim pohodom, da smo sklenili, da se bomo na to destinacijo zagotovo še kdaj odpravili, saj je bila res zelo zabavna in pa vredna hoje.…

Preberi večPreberi več

Prehranska dopolnila so lahko zelo uporabnaPrehranska dopolnila so lahko zelo uporabna

Odličen način, kako lahko poskrbimo za to, da v dnevu zaužijemo vsa potrebna živila, so prehranska dopolnila. To pa zato, ker z svojo dieto, oziroma s prehrano, velikokrat ne moramo zagotoviti, da bomo zaužili vsa živila, ki jih moramo. Zato pa lahko za to poskrbimo s prehranskimi dopolnili, saj lahko s dobro prehrano in pa z zauživanjem vseh potrebnih prehranskih dopolnil, zagotovimo, da bo naša prehrana optimalna za delovanje našega telesa in pa za naše zdravje.

No tako pa so prehranska dopolnila velikokrat kakšni minerali, vitamini, železo, beljakovine, kreatin  in podobno. No tako pa se prehranska dopolnila največkrat zaužijejo v obliki kakšnih tablet, ali pa praškov, ki se jih spije. Prav tako pa moramo kdaj biti malo pozorni na to, ali je najbolje da se prehransko dopolnilo zaužije na prazen želodec, ali pa med hrano, torej po kakšnem obroku. To pa je lahko čisto odvisno od posameznega prehranskega dopolnila, velikokrat pa je tudi vseeno.

Prehranska dopolnila so lahko zelo uporabna

Prehranska dopolnila pa nam bodo pomagala tudi če se aktivno ukvarjamo z športom, saj bo delovanje našega telesa veliko boljše, če bomo poskrbeli za to, da zaužijemo vsa potrebna živila. Dober primer za to so na primer proteini. To pa zato, ker igrajo proteini veliko vlogo pri regeneraciji in pa rasti, ter razvoju naših mišic, kar pa je za šport še kako pomembno.

Kot pa smo govorili, pa imajo lahko prehranska dopolnila za naše življenje mnoge prednosti. Najprej lahko seveda omenimo izboljšanje vsesplošnega zdravja, saj dopolnjujejo pomanjkljivosti v naši prehrani. Nato pa delujejo prehranska dopolnila tudi kot podpora našemu imunskemu sistemu, ter lahko tudi izboljšajo nivo naše energije, kar pa bo pomenilo, da bomo lahko skozi dan naredili veliko več kot bi sicer. Nato pa lahko prehranska dopolnila tudi pozitivno vplivajo na naš spanec, kar pa je spet zelo pomembno, že z vidika našega zdravja in pa energije, ki jo imamo skozi dan. …

Preberi večPreberi več